Kuchnia Irlandzka


Strona główna -> Irlandia -> Kuchnia Irlandzka
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Typowe irlandzkie śniadanie „dużo i tłusto” - smażone kiełbaski wieprzowe (sausages) , smażone plastry bekonu (rashers), jajko sadzone lub jajecznica, white pudding (rodzaj białej kaszanki) lub black pudding (rodzaj czarnej kaszanki), pieczony pomidor, hash brown (odpowiednik polskiego placka ziemniaczanego smażony na głębokim tłuszczu), fasolka w sosie pomidorowym, smażone pieczarki


Quiche: placek zapiekany z farszem z wędzonego bekonu i sera chedar.

Śniadanie

W Irlandii Północnej śniadanie nazywa się Ulster Fry – trochę „lżejsza” odmiana - placki sodowe (ang. soda farls), pieczone z mąki pszennej z dodatkiem wody sodowej i maślanki , potato cakes, przygotowywane z gotowanych ziemniaków, mąki i masła. Na śniadanie zazwyczaj podaje się też porcję tradycyjnej owsianki lub smażony bekon, kiełbaski, jajka, placki ziemniaczane, czy kaszankę.

Obiad

Tradycyjny obiad składa się przede wszystkim z baraniny oraz ziemniaków ( taką potrawą jest m. in. Irish stew - czyli baranina duszona z ziemniakami i cebulą w gęstym sosie ). Warto także skosztować colcannon, czyli gotowanych ziemniaków obsmażonych na maśle z cebulą i kapustą lub porami (na północy na tę potrawę mówi się champ) oraz słodki chlebek korzenny z bakaliami, zwany barm brack. Kolacja jest dość lekka, podaje się przeważnie wędliny.

Potrawy tradycyjne

Coś tradycyjnego ? Coddle - potrawa tradycyjnie związana z irlandzkim Dublinem. Było to podobno ulubione danie Deana (Jonathan Swift) Potrawa składa się z warstwy gotowanych parówek wieprzowych i tłustego bekonu z pokrojonymi w plasterki ziemniakami i cebulą w wywarze z plastrów bekonu i kiełbasek. Jedyną przyprawą jest przeważnie sól i pietruszka.

Alkohole

Coś mocniejszego ? – Baileys irlandzki likier (whisky i śmietanka z dodatkiem wanilii i kakao) Jameson - odmiana irlandzkiej whiskey typu blended, po raz pierwszy wyprodukowana w 1780 roku przez Johna Jamesona Cider (znany w Polsce jako cydr) – gazowany napój alkoholowy z jabłek (np. Bulmers).

Piwo i kawa

Mocne i tradycyjne również Irlandzkie piwa – Beamish, Guinness Glass of Guinness, Kilkenny. No i oczywiście nie można zapomnieć o kawie po irlandzku - Irish coffee, Caife Gaelach czyli Kawa , Whisky i Bita Śmietana.



Warning: mysql_pconnect() [function.mysql-pconnect]: Too many connections in /home/lovetotr/www/common/dao.php on line 16
Nie można się połączyć: Too many connections