Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Typowe irlandzkie śniadanie „dużo i tłusto” - smażone kiełbaski wieprzowe (sausages) , smażone plastry bekonu (rashers), jajko sadzone lub jajecznica, white pudding (rodzaj białej kaszanki) lub black pudding (rodzaj czarnej kaszanki), pieczony pomidor, hash brown (odpowiednik polskiego placka ziemniaczanego smażony na głębokim tłuszczu), fasolka w sosie pomidorowym, smażone pieczarki
Quiche: placek zapiekany z farszem z wędzonego bekonu i sera chedar. Śniadanie W Irlandii Północnej śniadanie nazywa się Ulster Fry – trochę „lżejsza” odmiana - placki sodowe (ang. soda farls), pieczone z mąki pszennej z dodatkiem wody sodowej i maślanki , potato cakes, przygotowywane z gotowanych ziemniaków, mąki i masła. Na śniadanie zazwyczaj podaje się też porcję tradycyjnej owsianki lub smażony bekon, kiełbaski, jajka, placki ziemniaczane, czy kaszankę. Obiad Tradycyjny obiad składa się przede wszystkim z baraniny oraz ziemniaków ( taką potrawą jest m. in. Irish stew - czyli baranina duszona z ziemniakami i cebulą w gęstym sosie ). Warto także skosztować colcannon, czyli gotowanych ziemniaków obsmażonych na maśle z cebulą i kapustą lub porami (na północy na tę potrawę mówi się champ) oraz słodki chlebek korzenny z bakaliami, zwany barm brack. Kolacja jest dość lekka, podaje się przeważnie wędliny. Potrawy tradycyjne Coś tradycyjnego ? Coddle - potrawa tradycyjnie związana z irlandzkim Dublinem. Było to podobno ulubione danie Deana (Jonathan Swift) Potrawa składa się z warstwy gotowanych parówek wieprzowych i tłustego bekonu z pokrojonymi w plasterki ziemniakami i cebulą w wywarze z plastrów bekonu i kiełbasek. Jedyną przyprawą jest przeważnie sól i pietruszka. Alkohole Coś mocniejszego ? – Baileys irlandzki likier (whisky i śmietanka z dodatkiem wanilii i kakao) Jameson - odmiana irlandzkiej whiskey typu blended, po raz pierwszy wyprodukowana w 1780 roku przez Johna Jamesona Cider (znany w Polsce jako cydr) – gazowany napój alkoholowy z jabłek (np. Bulmers). Piwo i kawa Mocne i tradycyjne również Irlandzkie piwa – Beamish, Guinness Glass of Guinness, Kilkenny. No i oczywiście nie można zapomnieć o kawie po irlandzku - Irish coffee, Caife Gaelach czyli Kawa , Whisky i Bita Śmietana. Irlandia - miasta
Irlandia - co warto wiedzieć
Kuchnia Irlandzka - komentarze:
Kuchnia Irlandzka - dodaj komentarz:
|